Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Fietstocht langs oorlogsoverblijfselen en monumenten

Fietstocht

GORSSEL – Op 5 mei houdt een aantal Oranjeverenigingen gezamenlijk een fietstocht. De tocht voert langs oorlogsoverblijfselen en monumenten binnen de voormalige gemeente Gorssel. In de plaatsen Almen, Eefde, Epse, Gorssel en Harfsen kan worden opgestapt.

In verband met het 70 jarig jubileum hebben de Oranjeverenigingen besloten de succesvolle fietstocht van 10 jaar geleden nogmaals uit te zetten. De fietstocht van 37,5 kilometer voert langs diverse bezienswaardigheden met verhalen vanuit en over de oorlog. Aan de hand van een boekje met 18 verhalen kunt u deze bezienswaardigheden bekijken en bezoeken. Op een aantal van de punten wordt persoonlijk toelichting gegeven en in het tramhuis van Gorssel wordt een film getoond over de bevrijding.

 

Opstappunten

Tussen 10.00 en 12.00 uur kan worden opgestapt op de volgende punten: De Hoofdige Boer te Almen, bij de basisschool Villa60 in Eefde, Sporthal aan de Hassinklaan in Epse, bij het tramhuis van de Elf Marken in Gorssel en Buitenlust in Harfsen. Deelname kost € 2,50 per persoon, kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. Onderweg komt u twee pitstops tegen waar voor de deelnemers fruit en drinken klaar staat. De route voert overigens langs diverse horecagelegenheden, waar u op eigen gelegenheid gebruik kunt maken van een versnapering. Tot 16.00 uur zijn de bezienswaardigheden langs de route bemand.

Vier uw vrijheid! Ervaar het leven in een onderduikhol, zie de bewijzen van de strijd die gevoerd is voor onze vrijheid! Verwonder u over de rijke oorlogshistorie van deze plaatsen.

 

Extra

Muziek GoLF (Gorssel Lochem Federatie) in samenwerking met de Stol (Stichting Openluchttheater Lochem) verzorgt een bevrijdingsconcert in het Openluchttheater van Lochem. Vanaf 15.00 tot 21.00 uur verzorgen muziekverenigingen en bands verschillende optredens. Laren en Oranje zet hier een fietstocht naar uit. Deze route is af te halen tussen 13.00 en 14.00 uur bij ’t Langenbaergh. Ter hoogte van Almen heeft u de keuze de tocht voort te zetten, of de fietstocht op te pakken van Laren richting het Openluchttheater om het programma van GoLF en Stol bij te wonen. Dit gedeelte van de tocht doet geen oorlogsoverblijfselen aan.

 

Wandelaars

Bent u geen fietser? De Lochemse Evenementen Organisatie van Nederland en Oranje (L.E.O.) zet op die dag een mooie wandeltocht van ca. 6 km uit met een tussenstop bij het Openluchttheater. Ook deze route komt langs herinneringsplekken aan de Tweede Wereldoorlog. U kunt tussen 13.30 en 14.00 uur een gratis routebeschrijving ophalen bij het startpunt op de Markt, t.h.v. de Kunstfactor. Op het Cirkelterrein a/d Julianaweg en op het Graafschapterrein a/d Prins Bernhardweg is voor auto’s  gratis parkeergelegenheid.

 

Meer informatie is te vinden op de website van de VVV en op de verschillende websites van de dorpen.