Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Lezing Historische Vereniging

De Elf Marken

Lezing Historische Vereniging 1

EEFDE – Donderdag 29 oktober zal Ben Wagenvoort uit Eefde, voorzitter van de Larense Heuvel Werkgroep, in Het Hart te Eefde een lezing verzorgen over leven en werk van Meester H.W. Heuvel.Lezing Historische Vereniging 02

Heuvels meest gelezen boek Oud-Achterhoeksch Boerenleven wordt nog steeds verkocht en niet alleen in de Achterhoek. De herinnering aan zijn jeugdjaren op de boerderij Blauwhand in Oolde in 167 korte verhalen “het jaar rond” vormen een sfeervol portret van het leven omstreeks 1875. Hij beschrijft niet alleen het boerenwerk, dat toen nog gedaan werd, zoals het eeuwenlang gedaan was, maar Heuvel vertelt ons ook de verhalen van zijn ouders en grootouders in de eeuw die aan zijn jeugd vooraf ging. De tijd van de Patriotten en de Prinsgezinden waarin ds. Langerak van Laren met het pistool op de kansel stond; van de Kozakkenwinter toen de Russische soldaten de laatste Fransen onze uit onze streek joegen; van de Waterloo veteranen die hun oude dag in Laren doorbrachten en van Heuvels grootvader Hendrik Willem Koelman, die na twee jaren militaire dienstplicht in Maastricht weer onder de wapenen moest om deel te nemen aan de Tiendaagse Veldtocht in wat toen heette “de oorlog met Brabant”. Na vijf jaar militaire dienst werd hij in 1833 ontslagen en ging hij te voet huiswaarts in zes dagmarsen helemaal van Maastricht terug naar Oolde.

Ben zal hiervan en van veel andere aspecten van “Meester Heuvel” (1864-1926) vertellen met behulp van een powerpointpresentatie.

Aanvang 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen € 5,00.