Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Oudheidkundige Kring Bathmen bestaat 40 jaar

BATHMEN – Op 14 oktober is het 40 jaar geleden dat de Oudheidkundige Kring Bathmen is opgericht. Reden voor een feestje. Helaas is dit niet mogelijk wegens de coronaregels. Wie jarig is trakteert: Daarom heeft het bestuur besloten om heel Bathmen te laten meegenieten. Deze week wordt in heel Bathmen, huis aan huis, het verenigingsblad bezorgd. Dit keer een dubbeldik jubileumnummer. U leest over de historie van de vereniging. De oud-voorzitters geven een tijdsbeeld over hun ‘regeerperiode’. U leest artikelen over historische onderwerpen die voor Bathmen interessant zijn.

Jan Muilerman interviewt Betje Krukkeland, Riek Stegink-Nikkels en Gerrie van der Waarde-Nikkels hebben speciaal voor deze uitgave gedichten geschreven.
Grondleggers van de Oudheidkundige Kring waren onder andere de heren Wim Lunenborg, Marten Volkers en Bernard Woelderink. De foto’s die Marten Volkers heeft nagelaten aan de OKB vormen schat aan historische beelden. De heer Roelof Boonstra heeft veel historisch onderzoek gedaan voor OKB. Vaak heeft hij gepubliceerd in Oud Bathmen. Van hem bezit OKB zijn uitgebreide archief: het Boonstra-archief. Zijn nalatenschap vormt een belangrijke pijler van het document-archief van de OKB.
Het archief is gevestigd in de brandweerkazerne aan de Koekendijk. OKB-bestuur is in gesprek met de gemeente Deventer voor een nieuwe, permanente huisvesting. Het Historisch Informatiepunt in de nieuw bibliotheek biedt het publiek laagdrempelig toegang tot de OKB. Uiteraard is er een website: www.okbbathmen.nl . Deze site geeft informatie over de vereniging, activiteiten enz.
Het hart van de vereniging bestaat natuurlijk uit de actieve mensen. Zij zijn besmet met een gezond virus: het OK-virus. Zij zoeken in historische documenten, schrijven daar artikelen over. In de afgelopen jaren heeft OKB al diverse boeken laten verschijnen.
Heeft u op zolder oud materiaal over Bathmen en haar bewoners? Neem contact op met OKB. Zij kunnen alles scannen en digitaliseren, zodat het bewaard blijft voor het nageslacht. De originele stukken krijgt weer terug. Alle foto’s en documenten in het archief zijn digitaal gearchiveerd.
Marlies ter Horst: “De Oudheidkundige Kring mag zich verheugen in meer dan 900 leden. Zij ontvangen 4 keer per jaar ons verenigingsblad Oud Bathmen, kunnen deelnemen aan lezingen over historische onderwerpen en in de decembermaand is er traditiegetrouw de Winterwandeling, exclusief voor leden.
Onze adverteerders maken mogelijk dat het verenigingsblad elk kwartaal kan verschijnen. Daar wij hen zeer erkentelijk voor.
Wilt u lid worden, meld u dan aan middels de bijgevoegde brief in ‘Oud Bathmen’. Wilt u meer weten over de activiteiten van de Oudheidkundige Kring? Neem contact op met het secretariaat: 0570-543026 of mail naar secretariaat@okbbathmen.nl
40 jaar OKB: een mijlpaal, stevig geworteld in Bathmense grond.”