Ruben Dinkelman verrassend derde op NK lange run
Zware strijd in 30e survivalrun Beltrum
BELTRUM – De eerste zondag in januari staat traditiegetrouw de survivalrun van Beltrum op de kalender. De survivalrun van Beltrum is bijzonder want het is de bakermat van alle survivalruns. In 1988 zette namelijk een sportieve vriendengroep uit Beltrum een slipjacht uit voor de plaatselijke ruiters over een parcours van 15 km door de landerijen en bossen rond Beltrum. Ze vonden zelf dat het nog leuker zou zijn als er naast natuurlijke ook kunstmatige touwhindernissen in zouden zitten.
Zo gezegd en gedaan en de zondag na de slipjacht stonden 25 deelnemers aan de start van de allereerste ‘survivalrun’ in Beltrum. Dit werd weer opgepikt door sporters uit Gendringen en Neede en samen besloten ze de krachten te gaan bundelen in een soort circuit wat uiteindelijk geworden is tot wat het nu is. Mede door het televisieprogramma ‘AVRO’s Survival of the fittest’ gepresenteerd door wijlen sportverslaggever Jack van der Voorn, kreeg deze sport landelijke bekendheid en werd de sport ook in Bathmen opgepikt door een sportieve politieagent die de plaatselijke fietsenmaker zo gek kreeg om samen deze runs te lopen. Dit alles was uiteindelijk ook de aanzet tot de Schipbeeksurvivalrun en Survival Vereniging Bathmen. Inmiddels heeft de Survival Bond Nederland maar liefst 8500 leden en 38 wedstrijden op de jaarkalender staan. Voorzitter van de bond is Olympisch kampioen Mark Huizinga die na zijn judocarrière zich helemaal vond in deze zware sporttak. Mede door zijn inspanningen is de Survivalbond nu ook aangesloten bij de NOC*NSF.
De survivalrun van Beltrum wordt ook wel de ‘strijd tegen de elementen’ genoemd omdat de weersinvloeden in dit jaargetijde groot kunnen zijn. Zo werd het parcours al eens op het laatst moment door de aanhoudende kou veranderd en moest men zich in plaats van kanovaren 500 meter verplaatsen met een prikslee. Verhalen en prestaties genoeg in Beltrum. Zo deed op 4 januari 1997 een deelnemer op zaterdag mee aan de Elfstedentocht en reed hem uit. Vervolgens reed hij ‘s nachts naar huis om de volgende ochtend vroeg aan de start te staan van de lange survivalrun van Beltrum, in die tijd vaak 25 km, en ook deze liep hij met bandje uit.
Beltrum was ook de run waar een ‘moeke’ waarschijnlijk de dag van haar leven had want na de run gingen de afgetrainde en gespierde lichamen dan wel naakt dan wel in onderbroek in wastobbes en was het haar taak steeds de tobbes met warm water en Biotex te vullen. Dit alles maakte de survivalrun van Beltrum speciaal voor menig atleet. Dit is in Bathmen niet anders want maar liefst 28 atleten van de SV Bathmen namen in meerdere categorieën deel aan deze run die dit keer ook het open Nederlands kampioenschap lange survivalrun organiseerde.
Ruben Dinkelman, vorig jaar nog Nederlands kampioen korte survivalrun, durfde nu eens fors uit zijn comfortzone te stappen en ging de strijd aan met de cracks op de lange afstand. Van normaal voor hem gemiddeld 9 km in de KSR-runs naar nu in eens een 22 km lang parcours met 58 hindernissen waar de beste survivalatleten van het hele land en België aan mee doen, want ook daar is de sport populair, is toch wat anders.
Ruben deed het geweldig. Gelijk na de start kon Ruben goed met de eerste lopers mee komen en lag hij halverwege op een vijfde plaats. Langzaam werkte hij zich naar voren en met het dorp Beltrum weer in zicht lag hij tweede op slechts 30 seconden van meervoudig Nederlands kampioen Kerst Wind uit Oosterzee. Echter bij het houthakken maakte Ruben, mogelijk door vermoeidheid, de fout om een verkeerde boomstam uit te zoeken. Een boomstam doorhakken met noesten er in is veel zwaarder dan zonder en naast tijd verloor Ruben hier ook veel energie. Op de laatste eindhindernis werd Ruben nog gepasseerd door Dinand Huurneman uit Winterswijk. Alles uit zijn vermoeide lichaam persend kon hij toch deze hindernissen halen en zijn dik verdiende derde plek veiligstellen. Als je als 22-jarige nu al tussen deze ervaren en geharde atleten op de lange afstand een podiumplek weet te halen dan heb je veel talent. We durven te stellen: Wordt vervolgd!
Naast Ruben, liepen ook Gerrit-Jan Vels, Marco Schuurman, René Nijman, Jeroen van der Loos, Jordy Beekman en Bart Dinkelman de lange afstand en allen hebben het met de bekende rode armband gehaald. Bart Dinkelman, jawel de vader van, en die ook al in de beginjaren de allereerste survivalruns liep, wist zelfs de derde plek te halen bij de 50-plussers op de lange afstand.
In Beltrum is traditiegetrouw ook een groepsrun en de SV Bathmen was met drie groepen van elk vier sporters goed vertegenwoordigd. Het voordeel van in een groep lopen is naast gezelligheid ook dat je elkaar mag helpen met de hindernissen maar vaak is het de sporters eer te na en alleen als hij het echt niet alleen kan zal hij deze hulp accepteren.
Ook de jeugd van Bathmen was present. Sophie Diekerhof en Ian Huntink namen deel in de klasse van 12 tot 14 jaar. Ze werden respectievelijk 15e en 23e over de 7 km.
Bart Udink en Bas Schiphorst streden in de klasse 15 tot 17 jaar en dan moest je de halve run afleggen wat voor deze leeftijdsklasse een zware prestatie is. Met tijden rond de drie uur maar met armband werden ze 25e en 23e.
Voor sommige Bathmense atleten was het een leermoment en moest soms het bandje ingeleverd worden en anderen haalden het met bandje.
En de politieagent en fietsenmaker? Helaas was de politieagent nog niet voldoende hersteld van een knieoperatie, dus moedigde hij de fietsenmaker met succes aan in zijn ‘strijd tegen de elementen’.