Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Teleurstelling bij Solar Boat Twente na zwaarbevochten WK

Door Evert van de Weg.

MONACO – Studententeam Solar Boat Twente met daarin Battummer Rob van Zee is dit weekend vijfde geëindigd tijdens de Monaco Solar & Electric Boat Challenge, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneboten in Monaco. Het team van veertien studenten was sinds september vorig jaar bezig om de meest efficiënte draagvleugelboot op zonne-energie te bouwen.Podiumplek

Elke race kwam Solar Boat Twente een stukje dichterbij het podium. De duurrace op vrijdag bij Monaco ging wat stug, hier werd een vijfde plek behaald. Door een haperende mechaniek in de draagvleugels hing de boot constant schuin, wat resulteerde in een lagere gemiddelde snelheid. “Op papier hebben we hele goede kansen. Het is teleurstellend dat het niet helemaal uitpakte zoals gedacht”, aldus technisch manager Rob van Zee. Zaterdag ging het beter: een vierde plaats bij de slalom en een derde plaats bij de championshipraces, een afvalrace totdat de beste boot overblijft. Grote blijdschap was er toen het team de prijs won voor beste techtalk. Eén van de doelen van Solar Boat Twente is de opgedane kennis en innovaties die het team dit jaar heeft gerealiseerd te delen met de buitenwereld. “Afgelopen jaar heeft de focus te veel gelegen op innovatie en toch te weinig bij optimalisatie. Dat heeft uiteindelijk ervoor gezorgd dat de boot niet optimaal heeft kunnen presteren”, is het team van mening.

 

Over de golven

Een heel jaar lang heeft het team keihard gewerkt om een betrouwbare en nog efficiëntere boot te bouwen. “De boot heeft het op elk moment goed gedaan, zonder echte problemen. Hier kunnen we ontzettend trots op zijn met z’n allen.”, aldus Stan van der Wel, teammanager.

Varend tussen de jachten wist Danielle de hoge golven goed te mijden. “Door de draagvleugels kunnen we de punt van de boot over de golven laten glijden.” Het zoute water was geen probleem voor de ‘Blue Manta’, elke race werd met gemak uitgevaren.

 

Nieuw team

Na de zomer mag een heel nieuw team aan de slag met het bouwen van een nieuwe zonneboot. Van der Wel: “De opgedane kennis van afgelopen jaar wordt overgedragen zodat beter onderbouwde keuzes gemaakt kunnen worden. We gaan er voor zorgen dat de nieuwe teamleden goed ondersteund worden.”

 

Vandaag gaat het zonnebootteam weer terug naar Twentse bodem. In september wordt de laatste race gevaren in Dordrecht. Battummer Rob van Zee: “Het was een heel leerzaam en nuttig jaar alles bij elkaar!” (Foto: Yvon Gankema.)