Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Unieke brandoefening in woon- en zorgcentrum ’t Dijkhuis

Unieke brandoefening

BATHMEN – Op maandagavond 7 maart 2016 om 19.26 uur kwam er bij Brandweer Bathmen de melding: brand in woon- en zorgcentrum ’t Dijkhuis.

Gelijktijdig zijn in het circa 130 bewoners tellende woon- en zorgcentrum ook alle op dat moment werkende personeelsleden opgepiept. Zij hebben zich bij het brandmeldingspaneel bij de hoofdingang verzameld. De BHV-ers verdelen de taken en gaan op onderzoek uit. Het was al snel duidelijk dat het om een fikse keukenbrand ging bij de 93-jarige de heer de Boer. In de betreffende woning hing op dat moment al zoveel rook, dat de woning niet meer zonder beschermende middelen betreden kon worden. Ook werd de vermissing van de heer de Boer opgemerkt en dat hij waarschijnlijk nog aanwezig was in het betreffende woongedeelte. Direct daarop werd overgegaan tot ontruiming van de afdeling.

Inmiddels was ook de Brandweer van Bathmen gearriveerd. Bij de brandmeldinstallatie werd snel de situatie met de aanwezige BHV-er besproken en dat er minimaal één persoon vermist werd. Het plan werd snel getrokken: er moest zo snel mogelijk opgetreden worden om slachtoffers te gaan zoeken in het woongedeelte, waar een dichte rook hing.

Nadat snel de hoge druk watervoorziening gereed was gemaakt, werd de binnen aanval ingezet. Al snel werd er een slachtoffer gevonden, deze bleek niet meer aanspreekbaar. Nadat het slachtoffer naar een veiliger gebied was overgebracht, werd snel in samenwerking met het personeel van ’t Dijkhuis adequaat een reanimatie ingezet. Hierbij werd ook gelet of het slachtoffer een wilsverklaring voor niet reanimeren had afgegeven.

Na een verdere zoektocht werd, onder bescherming van een straal, ook de vitale 93-jarige de heer de Boer gevonden op zijn stoel voor de tv. Hij werd snel uit zijn rokerige ruimte bevrijd en overgebracht naar een veiliger heenkomen. Hierna kon de woning snel afgeblust en geventileerd worden.

Het unieke van deze oefening, die in het kader van brand veilig leven gehouden werd, was dat de meeste betrokkenen niet op de hoogte waren van de geplande oefening. De samenwerking tussen brandweer en de BHV speelde hierin een grote rol. Na een uitgebreide evaluatie met alle betrokkenen kon volgens directeur mevrouw Jacky van Beek, Henk Nijenhuis, coördinator BHV en de oefenleiders van brandweer Bathmen geconcludeerd worden dat de oefening voldoende leermomenten had gegeven. Al met al was het voor iedereen een enorme leerzame avond. En de heer de Boer………… hij vond het allemaal geweldig!

De Brandweer Bathmen is het woon- en zorgcentrum ’t Dijkhuis dan ook zeer erkentelijk voor de medewerking bij deze unieke oefening.

Mocht iemand vragen hebben over deze oefening, of wilt u uw bedrijf, woning enz. ook wel eens beschikbaar stellen voor een oefening, neem dan contact op met Erik Brilman 06-23784700 of dorpsbrandwachtbathmen@gmail.com