Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Zondag 24 juli: Tour de Leny

Markelo - Het Canada Comité Markelo presenteert de plannen voor de Frank Graham Cycle Liberation Tour, die begint in conc.kamp Auschwitz. In die bijeenkomst is aanwezig Leny Adelaar-Polak, die het concentratiekamp heeft overleefd. editie alle Foto Carlo ter Ellen DTCT CTE20150118

BATHMEN – In april 2012 verscheen ‘Leny’s Levens ‘. Het boek werd op verzoek van Leny Adelaar-Polak geschreven en beschrijft haar hele leven, maar met name de oorlogsperiode.

Leny wordt in 1919 aan de Dorpsstraat geboren, heeft een gelukkige jeugd in Bathmen en wordt lerares Nuttige Handwerken aan de Dorpsschool. Dan breekt de oorlog uit. In het najaar van 1942 trouwt Leny met Hartog de Leeuw uit Winterswijk. Het echtpaar gaat in Winterswijk wonen. Een half jaar later moeten ze zich melden om naar concentratiekamp Vught te gaan. Hier verblijven ze tot september 1943. Dan gaat het via Westerbork naar Auschwitz. Hartog wordt daar op 23 september vermoord; Leny komt in het experimentenblok. Ze overleeft het vreselijke Auschwitz en de nog verschrikkelijker dodenmars. Op 22 mei 1945 is Leny terug in Nederland en wordt ze na een aantal omwegen door de familie Höften (haar buren) liefdevol opgevangen. Wat Leny al vermoedde wordt bevestigd: haar hele familie is vermoord. Leny bouwt een nieuw leven op met Frits Adelaar uit Deventer. In 1998 is Frits overleden en sinds 2010 woont Leny weer in Bathmen, in het Dijkhuis. Vanuit haar kamer kijkt ze op de Polakstraat.

Tijdens de Tour de Leny komt men zondagmiddag 24 juli om 14.00 uur samen in Het Verblijf aan de Stationsstraat 12. Van hieruit wordt een rondje door het dorp gemaakt langs voor Leny belangrijke punten. Terug in Het Verblijf wordt aan de hand van foto’s, filmpjes en documenten het leven van Leny besproken. Na de pauze wordt de totstandkoming van het boek en de gevolgen behandeld. De middag wordt verzorgd door Fons Smit en Henk Jansen en indien mogelijk Leny. Als het kan, is ze aanwezig.

Rond 17.00 uur wordt de middag afgesloten. Kosten € 7,50 per persoon (is inclusief koffie/thee, drankjes, hapjes.) Opgave via de site www.lenyslevens.nl of bellen naar Henk Jansen (06-12195733) of Fons Smit (06-83384439). U kunt ook een berichtje sturen naar henk@worstepinne.nl