Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Daar gaan we weer

Welbeschouwd: Ja, maar …..

In de laatste Bathmense Krant van 2019 kondigde ik een nieuwe serie columns aan. Nu geen ingewikkelde stukjes zoals over die anti-homoverklaring. Nee, gewoon ‘ouwerwets’ commentaar bij dingen in en rond ons eigen Bathmen. Voor de afspraak met de redactie had ik al een hoofdtitel bedacht: ‘Welbeschouwd: desalniettemin, niettegenstaande’. Wat bejaarde woorden die iets van twijfel en dwarsheid uitdrukken. Helemaal passend bij de psychische afwijking waaronder ik al heel lang gebukt ga. Waarom van gedachten veranderd? Wel, door het recente overlijden van een man, bijna 94, die ik al kende vanaf toen ik 3 jaar en 9 maanden was! Gijs, mijn Gijs, oudere vriend waar ik van jongs af aan tegenop zag. Die ik naarmate ik ouder werd, steeds meer bewonderde, soms bijna aanbad! Een paar dagen voor zijn overlijden kon ik nog fijn afscheid van hem nemen. Zijn hoofd knalhelder, zijn lijf een wrak. Precies wat mijzelf nu al panisch kan maken. In de ‘dankdienst voor zijn leven’ typeerde de hoogbejaarde predikant, die hem van haver tot gort kende, als: “Gijs, ja maar ….” Altijd, bij elk serieus onderwerp, ook op het vlak van geloof, steeds dat ‘ja maar…’ De twijfel, de dwarsigheid om niet zomaar voor de volle honderd procent met iets mee te lopen! Zo kende ik hem ook. Zo werd hij mij dierbaar! Vandaar vanaf nu: ‘Welbeschouwd: Ja, maar …..!’

De eerste onderwerpen liggen voor mij al vast. Ik begin met de Kersttoespraak van onze koning. Vervolgens ga ik in op drie ‘zware’ bijeenkomsten van eind vorig jaar: de informatieavond ‘Goed sterven’ van onze PKN-Gemeente Bathmen-Okkenbroek; de ‘Preek van de leek’, óók in onze dorpskerk en ten slotte de voorlichtingsavond over dementie van de groep vrijwilligers voor een ‘Dementie Vriendelijk Bathmen’. Daarna denk ik in ieder geval aan een column over één jaar leven met de Jumbo. En natuurlijk: altijd positief kritisch!

 

Tot slot nu nog iets over dat bundeltje dat ik liet maken van mijn zeven stukjes over die Nashvilleverklaring, aangevuld met vier ándere theologische stukken. Die schreef ik eerder en passen er goed bij. Zoals aangekondigd nu voor geïnteresseerden te koop, via het Informatiepunt van Cultuurhuus Braakhekke.

Productspecificaties:
– minimalistische paperback
– bindwijze: spiraalbandje
– afmetingen: 11,5 x 21cm
– aantal pagina’s (dubbelzijdig bedrukt): 52
– productie: Afdeling Repro/Hermann Simon/ggz-Dimence/locatie Brinkgreven, Deventer
– prijs: € 4,50 (kale productiekosten); geen winst, ik leg er zelfs op toe! Dus wat dat betreft maakt het me niet uit of ik er één of honderd verkoop!
Organisatie: vanaf nu kan besteld worden via ons Infopunt (ma-vrij: 10.00-16.00/za: 10.00-13.00). Intekening sluit 18 januari 2020, 12.00 uur!
Afhankelijk van de oplaag zijn de bestelde exemplaren waarschijnlijk uiterlijk half februari beschikbaar bij het Infopunt. Mededeling volgt in deze Krant! Afrekening bij afhalen (contant of per pinbetaling). Er ligt vanaf nu een INKIJK-exemplaar plus korte toelichting bij de balie. GEEN LEES-exemplaar dus; ik duld hier geen énkele uitzondering!

 

Piet van der Klis.