Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Gods Woord met het willekeurmerk van Kees

Welbeschouwd: de Nashvilleverklaring (6)

Op de valreep nog iets over dat beroep op de Bijbel als Gods Woord. Wat bedoelen Kees van der Staaij en die anderen daarmee? In ieder geval een heilig en gezaghebbend boek. Maar, als je de ontstaansgeschiedenis van onze huidige Bijbel bestudeert, moet je haast wel concluderen dat de onze van toevalligheden aan elkaar hangt, bol staat van ‘bevlogen’ willekeur.In een proces van eeuwen werden links en rechts geschriften verzameld en in meerdere vormen gebundeld. Er werd heftig geselecteerd, gewikt en gewogen, geduwd en getrokken door groepen met verschillende belangen. Een eenduidig door God gedicteerd of geïnspireerd boek is een fictie! Dat blijkt net zo hard te gelden voor het Oude als het latere Nieuwe Testament!

De Nashvilleverklaring noemt bijna 50 Bijbelteksten die anti-homo, anti-LHBT zijn. Maar schrijft die Bijbel ook écht over lesbo’s, biseksuelen en transgenders? Zo nee, waarom worden die dan gelijk meegenomen? Als het antwoord dan is: vrucht van voortschrijdend inzicht, dan kun je gelijk vragen waarom dat voor ándere onderwerpen dan ook niet geldt! Wáárom mocht veelwijverij, seks met slavinnen, volkerenmoord toen wel en nu niet meer? En waarom geldt dat dan niet voor moderne kennis inzake de genetische verankering van seksuele geaardheden? Als zelfs deze groep fundamentalisten het ‘scheppingsverhaal’ op basis van voortschrijdend inzicht niet meer letterlijk hoeft te nemen, waarom die anti-homo teksten dan wel? En hoeft de verrijzenis van Jezus dan óók niet meer? Omdat een priester-theoloog in een monumentale studie concludeert dat er met Pasen echt geen lijk uit het graf opstond? En zweert die groep dan ook het bestaan van hel en hemel af? Zoals paus Johannes Paulus II deed? Gaan die ondertekenaars dan óók daarin mee? Zo niet, dan toont dit hoe hopeloos willekeurig selectief ze zijn in wat ze in hun Bijbelberoep wél oppakken en wat niet. Ik weet het: dat doet iedereen. Het kán niet anders. Maar om je eigen ‘smaak’ zo te verabsoluteren tot de enige échte, noemden ze in mijn kringen vroeger ‘hovaardig’, hoogmoedig!

In de 14 artikelen van de Nashvilleverklaring lees ik exact wat God vindt van huwelijk en seksualiteit, afwijkende varianten van seksuele aantrekkingskracht, over je ánders voelen maar niet anders mogen dóén. Verbijsterend dat Kees en die anderen zó precies weten wat God wel en niet wil, en dat onverkort willen opleggen aan alle anderen!

Zouden ze beseffen dat die God van hen gewoon een mens is. Met handen en voeten, met oren en ogen, met emoties, alles tussen toorn en verdriet, enzovoort. Zó uitgetekend als mens, dat er in de kerkgeschiedenis rond het jaar 200 christenen waren die het hele Oude Testament daarom maar wilden verwerpen? Die daarin beschreven God was veel te gewoon, te veel net als wij, niet Heilig genoeg!

Recent onderzoek leerde me dat ik een ‘linker hartas’ heb. Daarmee hoor ik tot een minderheid. Niks aan te doen en geen enkel probleem: het werkt prima! Zou dat met die LHBT-varianten op grond van huidige kennis niet ook zo kunnen en moeten zijn?

 

Piet van der Klis.