Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Pakkerd voor Pakkert?

Welbeschouwd: pseudologische krompraat?

In Oud Bathmen, het blad van onze Oudheidkundige Kring stond een tijdje terug een vlammend pleidooi om straks in het Centrumplan de nieuwe ruimte bij de bibliotheek het Jan Pakkertplein te noemen. Naar die vergeten burgemeester die aan het begin stond van de gemeente Bathmen. Geweldig, eindelijk eens een plan met alleen maar voordelen. Ga maar na, die plek heeft nu geen naam, dus er hoeft niets gewijzigd te worden, geen straatnamen of huisnummers, het kan probleemloos gebeuren. Bovendien, de signalen zijn onmiskenbaar: de voltooiing van ons Centrumplan komt er nu echt aan. Het einde van een onvervalste soap lijkt definitief in zicht.

Ik heb wel wat met zo’n naam die wortelt in onze eigen geschiedenis. Stukken creatiever en sprekender dan maar wéér eens een blik bomen en heesters open te trekken, of nóg maar eens een tak van een koningshuis leeg schudden om wat straten te vernoemen. Trouwens, zo’n toewijzing van een naam blijkt in de praktijk nog niet eens altijd eenvoudig. Zo weet ik dat ze in Deventer een aantal jaren geleden eens een internationaal befaamd geleerde, geboren en getogen in Deventer, wilden eren met een vernoeming of een stadsprijs. Maar dat feestje ging niet door omdat een stadshistoricus opmerkte dat die wetenschapper niet ‘onomstreden’ was! Nou, dan lust ik er ook wel een paar. Pal áchter mij ligt de Prins Bernardlaan over wie toch ook wel het een en ander te doen was, ook al ver voor die beruchte Lockheed-affaire. En wat te denken van de President Steynstraat in Deventer. Één van de hardste leiders in de Boerenoorlog destijds, onder meer fel tégen de anti-slavernijwetten van de Engelsen?

Er zijn van die fascinerende namen die je fantasie prikkelen. Waar kwamen ze vandaan? Neem de Gasthuisweg bij Erve de Schouwenberg. Blijkt terug te gaan op die oude Gasthuizen in Deventer die daar gronden verwierven. Of, wat verder op, de Boerendanssteeg. En in het oude Colmschate, waar ik een jaar woonde, de Weg door de Waterpot. Prikkelende juweeltjes toch?

Maar ook ik weet dat er namen zijn waar je mee op moet passen. Zo stelde Willem van de Oaverkante in dit blad al eens voor om, als er dan tóch een eroscentrum in Bathmen moest komen, dan maar aan de Wippertdijk. En in de Vijfhoek is een Willem Pijperstraat. Moest dat nou? En dan weet ik nog een weggetje met een naam die al helemáál niet meer kan. Zeker niet na het dat rapport van de Commissie Deetman over die misbruikschandalen in de katholieke kerk. Je verzint het niet, maar bij de roomse Nicolaaskerk in Schalkhaar loopt een pad dat, hou je vast, het Pastoorsbosje heet!

Nee, mét de Oudheidkundige Kring ga ik helemaal voor dat Jan Pakkertplein. Enig mogelijke bezwaar kan zijn dat eenvoudige lieden denken dat je iemand daar ongevraagd zomaar een ‘pakkert’ vol op mond kunt geven. Ja, dat hoort met een ‘d’ geschreven, ik weet het. Maar weten die gasten dat ook?

 

Piet van der Klis.