Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Welbeschouwd: pseudologische krompraat?

What’s in a name

Bij de bureauspullen op mijn werktafel zit ook een briefopener. Hij heeft de vorm van een scherpe dolk die eindigt in een punt. Het hoofdeinde draagt een soort wapenschild met daarin de letters S.R.O.I. Daaronder de woorden NULLI CEDO, Latijn voor ‘Versaag niet’. Een herinnering aan mijn opleiding tot officier der infanterie aan de School Reserve Officieren Infanterie te Ermelo in de winter van 1963-1964. Dat Nulli Cedo heb ik altijd een mooi devies gevonden. Ik weet nog dat het mij direct herinnerde aan de naam van de turnvereniging in Wageningen, waar ik opgroeide: HBS, Houd Braaf Stand.

Als je erop let valt op dat veel van die oude sportverenigingen zo’n soort naam hebben. Een naam waar iets van een ideaal in weerklinkt in de vorm van een devies, een leuze, een motto, een credo, een lijfspreuk, of hoe je het maar noemen wil. Zo had je in dat Wageningen twee korfbalclubs. De ene met de naam SSS, Sport Staalt Spieren, de andere met de naam SKV, Sport Kweekt Vriendschap. In Utrecht had je DVS, Door Vriendschap Sterk, maar in Kootwijkerbroek DWS, Door Wilskracht Sterk en in Heveadorp DTS, Door Training Sterk. Had je in Rotterdam DIO, Door Inspanning Ontspanning, in het nabij gelegen Schiedam was het ODI, Ontspanning Door Inspanning. Had je in Den Haag VES, Vriendschap En Sport, in Bennekom was het DVO, Door Vriendschap Opgericht. En was het in Harmelen THOR, Tot Heil Onzer Ribbenkast, in Sassenheim was het TOP, Tot ons Plezier.

Soms stuit je op het eerste oog ook op merkwaardige tegenstellingen. Zoals VZOD, Vooruitgang Zij Ons Doel tegenover OKIA, Onze Kracht Is Achteruit. Echter minder vreemd als je weet dat VZOD de naam is van een schaatsclub in Kudelstaart, in de buurt van Uithoorn, en achter OKIA de touwtrekvereniging schuil gaat uit Holten.

Natuurlijk kom je zo ook uit bij ons eigen ABS, Algemene Bathmense Sportvereniging. Misschien een wat saaie, fantasieloze naam? Ik weet het niet. Je kunt ook zeggen: lekker nuchter, zonder van dat opgeblazen, brallerige gedoe. Ik hou daar eigenlijk wel van. Maar, mocht het bestuur anders willen, ik heb wel een suggestie. ABS: Ambitieus, Begeesterd, Sportief. Ik stel hem graag beschikbaar!

 

Piet van der Klis.