Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Blijf (dichtbij) jezelf

HENGELO – Als agrarisch ondernemer moet u dagelijks keuzes maken. En ook op strategisch niveau dient u belangrijke beslissingen te nemen. Wel of geen grond kopen? Wel of geen fosfaatrechten kopen? Wel of niet stoppen met het bedrijf? Wel of niet omschakelen naar biologisch? Moet ik opschalen? En iedereen heeft er wel een mening over.Maar het gaat niet over goed of fout, het gaat erom dat je een visie hebt op je eigen toekomst. Er zijn bijvoorbeeld meerdere argumenten om wél grond te kopen: grond is schaars; de waarde is -gedurende meerder decennia- elke 10 jaar verdubbeld; de rente is laag. Daarentegen is de lage rente wellicht ook een valkuil, hoe lang blijft dit zo? En kun je de (verplichte) aflossing ook dragen? Rekenkundig heeft grond kopen nog nooit uit gekund, anderzijds is grondgebondenheid belangrijker dan ooit.

Dezelfde discussie ontstaat over de fosfaatrechten. Enerzijds: je investeert in lucht, hoe lang blijven ze bestaan, hoe lang blijft de derogatie? Anderzijds is de stalcapaciteit aanwezig, zijn er voervoorraden en gaat de excretienorm per koe omhoog door de hogere productie. Dus alle redenen om de stal ‘op zijn minst’ aan te vullen tot het oude aantal. En wellicht geeft het productierechten voor de toekomst.

Wie stopt met zijn bedrijf moet (meestal) afrekenen met de fiscus. Is dat een reden om toch maar door te gaan? Omschakeling naar biologisch is voor een aantal ondernemers een stap te ver, anderen voelen het juist als een verademing.

De ene ondernemer ligt wakker van hoge investeringen, terwijl een ander juist altijd geprikkeld wil worden.

Elk bedrijf heeft zijn eigen dynamiek en moet zoeken naar zijn eigen optimum.

Wat is wijsheid? Bij alle keuzes die je moet maken is er volgens mij maar één waarheid: doe wat bij jezelf past! Laat je niet leiden door het oordeel van de buitenwereld. Blijf dicht bij jezelf!

Het spreekt voor zich dat Boschland accountants en adviseurs u graag wil bijstaan in het maken van de keuzes die het best bij u passen. Dat geldt zowel voor onze bestaande klanten en ook als second opinion voor niet-klanten. Neem contact op met Herman Vrielink, bedrijfsadviseur, tel. 0575-461391, teamfoodenagri@boschland.nl