Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

De Kleerkist sluit haar deuren op 31 januari 2015

BATHMEN – De Kleerkist, een kledingzaak voor dames- en herenkleding, sluit binnenkort haar deuren. “Een moeilijk besluit, maar diverse factoren maken dat het beter is om nu te stoppen”, vindt eigenaar Reinier de Weerd.

In de 24 jaren die De Kleerkist nu bestaat, stopte Reinier er met zijn vrouw Marjan veel tijd in.

De Kleerkist begon aan de Kerkdijk in Bathmen, maar na enkele jaren gingen de zaken zo goed, dat de winkel verhuisde van het kleine winkeltje aan de Kerkdijk naar de veel grotere winkel aan de Dorpsstraat. Daar werd de herenkleding aan het assortiment toegevoegd.

Reinier is ook agent van een aantal bekende kledingmerken. Die baan kost steeds meer tijd, één van de redenen om met de Kleerkist te stoppen. De Weerd fungeert als tussenpersoon tussen fabrikant en winkelier en zegt dat die handel prima loopt. ,,Je merkt wel dat het crisis is, maar we doen het even goed als vroeger en halen nog steeds nieuwe klanten binnen.”

Als agent reist hij het hele land door. In de winkel was hijzelf door het agentschap nauwelijks.

“Twee vaste krachten in de winkel gaan binnenkort met pensioen, een ander zit daar tegenaan en is onlangs gestopt. Die mensen zijn zó belangrijk. We konden gerust een weekje op vakantie gaan en de winkel draaide gewoon door. Het valt niet mee dat weer op te bouwen met nieuw personeel. Dat is de tweede reden om te stoppen.”

De Weerd kwam er ook met de verhurende partij niet uit over een nieuw huurcontract. Een kortere overeenkomst en/of minder huur zat er niet in. De derde reden om niet door te gaan. Alles bij elkaar zagen ze het niet zitten door te gaan.

De showroom voor de agentschappen verhuisde al een tijdje terug van de bovenverdieping aan de Dorpsstraat naar een bedrijfsverzamelgebouw in Almere. De Weerd komt door het vertegenwoordigerswerk door het hele land en kent de detailhandel goed.

De concurrentie van internetverkoop, vooral door de bekende grote wereldwijde spelers, is een ander punt. ,,Daar kun je als zelfstandige vaak niet tegenop. Een webshop er bij opzetten klinkt makkelijk, maar daar gaat zoveel tijd inzetten, dat is gewoon niet mogelijk.” Zaterdagmiddag 31 januari sluit De Kleerkist. Tot dan is er opheffingsuitverkoop.

“Het besluit om te stoppen heeft ons anderhalf jaar gekost. Zoiets beslis je niet van de ene op andere dag en is heel moeilijk na al die jaren. Er heeft dan ook menig traantje gevloeid toen het besluit genomen werd”.